Ázsiai ihletésû "cukkinitészta"
sponsored links
Ha tojást nem teszel a tetejére, akkor vegán :)
Már jó ideje szemeztem a "zoodle" angol fedõnevû miafenével, amit magyarul talán "cukkinispagettiként" vagy "cukkinitésztaként" emlegetnek.
Találtam is nemrég egy bioboltban gépet, amivel többféle méretre és formára lehet "spiralizálni" a cukkinit és/vagy egyéb zöldségeket, de mire sikerült egy nem cipekedõs napot összehoznom, hogy na akkor most megveszem, hát már hûlt helye volt a gépeknek. Akkor jött az ötlet, hogy van zsülienvágó eszköz, ami ugye olyasmi, mint egy zöldséghámozó, csak épp a "héjakat" még vékony csíkokra is szeli. Gondoltam, ez tökéletes lesz a célra, és hát végül is egyféle formát párszáz forintos eszközzel is kivitelezni lehet, szerintem zseniális így :)
Szóval tegnap csináltam egy édes-savanyú-csípõs "tésztát". Íme:
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 nagyobb cukkini
- 2 nagyobb sárgarépa
- 1-2 ek. szezámolaj
A szószhoz:
- 2 ek. agavészirup
- 1/4 csésze balzsamecet
- 1 ek. gochujang (vagy egyéb csípõs paszta)
- 1/4 csésze hideg víz
- fél ek. csicseriborsó liszt
- fél ek. kukoricakeményítõ
A tálaláshoz:
- fekete és fehér szezámmag
- 1-2 szál újhagyma
- buggyantott tojás (elhagyható)
Elkészítés:
A "tésztával" kezdjük: a sárgarépát és a cukkinit spiralizáljuk vagy zsüliennvágóval hosszú csíkokra szeljük.
Serpenyõben felhevítjük a szezámolajat, és elõször a répacsíkokat pároljuk meg rajta, majd hozzáadjuk a cukkinit is, és még éppen roppanós állagig pároljuk.
A szósz alapanyagait összekeverjük, és egy kisebb lábasban vagy serpenyõben addig melegítjük, amíg besûrûsödik. Ekkor a zöldségre öntjük a szószt, tálaláskor megszórjuk szezámmaggal és újhagyma karikákkal, a tetejére pedig buggyantott tojást tehetünk.
Már jó ideje szemeztem a "zoodle" angol fedõnevû miafenével, amit magyarul talán "cukkinispagettiként" vagy "cukkinitésztaként" emlegetnek.
Találtam is nemrég egy bioboltban gépet, amivel többféle méretre és formára lehet "spiralizálni" a cukkinit és/vagy egyéb zöldségeket, de mire sikerült egy nem cipekedõs napot összehoznom, hogy na akkor most megveszem, hát már hûlt helye volt a gépeknek. Akkor jött az ötlet, hogy van zsülienvágó eszköz, ami ugye olyasmi, mint egy zöldséghámozó, csak épp a "héjakat" még vékony csíkokra is szeli. Gondoltam, ez tökéletes lesz a célra, és hát végül is egyféle formát párszáz forintos eszközzel is kivitelezni lehet, szerintem zseniális így :)
Szóval tegnap csináltam egy édes-savanyú-csípõs "tésztát". Íme:
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 nagyobb cukkini
- 2 nagyobb sárgarépa
- 1-2 ek. szezámolaj
A szószhoz:
- 2 ek. agavészirup
- 1/4 csésze balzsamecet
- 1 ek. gochujang (vagy egyéb csípõs paszta)
- 1/4 csésze hideg víz
- fél ek. csicseriborsó liszt
- fél ek. kukoricakeményítõ
A tálaláshoz:
- fekete és fehér szezámmag
- 1-2 szál újhagyma
- buggyantott tojás (elhagyható)
Elkészítés:
A "tésztával" kezdjük: a sárgarépát és a cukkinit spiralizáljuk vagy zsüliennvágóval hosszú csíkokra szeljük.
Serpenyõben felhevítjük a szezámolajat, és elõször a répacsíkokat pároljuk meg rajta, majd hozzáadjuk a cukkinit is, és még éppen roppanós állagig pároljuk.
A szósz alapanyagait összekeverjük, és egy kisebb lábasban vagy serpenyõben addig melegítjük, amíg besûrûsödik. Ekkor a zöldségre öntjük a szószt, tálaláskor megszórjuk szezámmaggal és újhagyma karikákkal, a tetejére pedig buggyantott tojást tehetünk.